Шийтаке се борят със затлъстяването

Някои съставки на гъбата Шийтаке спомагат борбата със затлъстяването, защото имат хиполипидемични (редуциращи мазнините) ефекти като еритаденин и б-глюкан, разтворими фибри, което се среща и в ечемик, ръж и овес. Проучванията съобщават, че б-глюканът може да увеличи насищането, да намали приема на храна, да забави усвояването на хранителните вещества и да намали нивата на плазмените липиди (мазнини).

Изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Obesity, изследва ефекта на гъби Шийтаке върху плазмените липидни профили, мазнини, енергийна ефективност и индекс на телесните мазнини. Плъховете се хранят с диета с високо съдържание на мазнини за период от шест седмици. Изследователите откриват значителни ефекти от диетичната интервенция върху наддаването на телесно тегло. Плъховете с диета съдържаща висока доза гъби Шийтаке (която включва добавяне на прах от гъби към диета с високо съдържание на мазнини) са с 35% по-ниско покачване на телесното тегло в сравнение с плъховете при ниско и средно количество гъби в диетата. Плъховете, които са на диета с висока доза гъби шийтаке също имат значително по-ниски общи мастни мазнини и имат тенденция на по-ниско натрупване на мазнини.

Изследователите стигат до заключението, че гъбите Шийтаке могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на телесна маса, натрупването на мазнини и плазмения триацилглицерол, когато се добавят към диетата с високо съдържание на мазнини. Това насърчава усилията за провеждане на изследвания върху хора, които изследват ефикасността на гъби Шийтаке за профилактика и лечение на затлъстяването и свързаните с тях метаболитни нарушения.

Вижте всички ползи от гъбите Шийтаке.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *