Пастет от Шийтаке и пилешко

Изненадайте своите гости и семейство с една приятна и изключително позлезна комбинация от пилешки черен дроб и био гъби Шийтаке.

 

Продукти

 • 500г пилешки черен дроб
 • 200г масло, на стайна температура
 • 1 малка глава ситно нарязан лук
 • 200г пресни гъби Шийтаке, нарязани
 • 60 мл (1/4 чаша) ликьор
 • Сол и смлян бял пипер
 • Препечени филийки за сервиране

 

Начин на приготвяне

 1. Използвайте малък остър нож, за да премахнете всички бели синуси, мембрани и мазнини от пилешкият черен дроб. Изрежете всички петна, които са обезцветени (те могат да направят пастета горчив). Поставете пилешкият черен дроб в гевгир и изплакнете под студена течаща вода. Отцедете. Подсушете с хартиена кърпа
 2. Разтопете 1 супена лъжица масло в голям тиган при средна температура до разпенване. Добавете половината пилешки черен дроб и гответе за 30 секунди от всяка страна. Гответе за още 4 минути или докато черния дроб е кафяв отвън, но леко розов в центъра. Прехвърлете в чиния. Повторете с останалите черен дроб.
 3. Добавете лука в тигана и гответе, като се разбърква често, в продължение на 2 минути или до омекване на лука. Добавете гъбите и гответе, като се разбърква често, в продължение на 3 минути или до овлажняване. Добавете чернят дроб и ликьора и оставете да къкри за 1 минута и след това махнете тигана от котлона.
 4. Изсипете цялата смес от черен дроб, лук и гъби в кухненският робот. Нарежете останалото масло на малки кубчета и добавете към сместа. Пасирайте, докато маслото не се смеси с останалото и не се получи хомогенна смес. Овкусете със сол и пипер.
 5. Премахнете пастета от хладилника и го оставете настрана за 5 минути, за да го достигне до стайна температура. Сервирайте с върху препечените филийки.