Гъби Шийтаке – 8 научно доказани ползи

В продължение на стотици години гъбата Шийтаке е популярен хранителен продукт в Азия. Тя е втората по популярност и третата най-широко разпространена ядлива гъба в света.

Днес гъбите Шийтаке могат да бъдат намерени в повечето магазини за хранителни стоки поради техния мек и универсален вкус. Но знаете ли, че те са пълни с витамин B и имат силата да се борят с раковите клетки, сърдечно-съдовите заболявания и инфекциите? Това са само някои от ползите от храненето с тях.

Защо тези малки гъби са толкова мощни? Защото Шийтаке имат антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Те също така помагат да се контролират нивата на кръвната захар и да се намалят възпаленията в организма. Точно така – всички тези ползи за здравето идват от храненето с Шийтаке. И има безброй лесни начини за включване на гъби Шийтаке във вашата диета.

8 Ползи от гъбите Шийтаке

Гъбите Шийтаке съдържат много химични съединения, които предпазват вашата ДНК от оксидативно увреждане, което е само част от причините, поради които те са толкова полезни. Ленитанинът, например, лекува хромозомни увреждания, причинени от противоракови лечения. Еритадениновите вещества помагат да се намалят нивата на холестерол и за поддържането на сърдечно-съдовото състояние. Изследователи от университета Шизуока в Япония установяват, че дозата на еритаденин значително намалява концентрацията на холестерол в кръвта.

Шийтаке също са уникални като растение, защото съдържат всички осем основни аминокиселини, заедно с изключително важната мастна киселина, наречена линолова киселина.

Линоловата киселина помага за намаляване на теглото, за изграждане на мускулите и костите. Тя подобрява храносмилането и намалява алергичните реакции и чувствителността към храни.

Шийтаке също …

1. Помагат при борбата със затлъстяването

Някои съставки на гъбата Шийтаке имат хиполипидемични (редуциращи мазнините) свойства. Такива са например еритаденин и б-глюкан – разтворими фибри, които се срещат и в ечемика, ръжта и овеса. Проучванията показват, че б-глюканът може да придаде чувство за засищане, да намали желанието за прием на храна, да забави усвояването на хранителните вещества и да намали нивата на плазмените липиди (мазнини).

Изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Obesity, описва ефекта на гъбите Шийтаке върху плазмените липидни профили, мазнините, енергийната ефективност и индекса на телесните мазнини. Плъхове са били подложени на диета с високо съдържание на мазнини за период от шест седмици. Учените откриват значителни ефекти от диетата върху телесното тегло. Плъховете с диета съдържаща висока доза гъби Шийтаке (която включва добавяне на прах от гъбите към диета с високо съдържание на мазнини) са с 35% по-ниско покачване на телесното тегло, в сравнение с плъховете при ниско и средно количество гъби в диетата. Плъховете, които са били подложени на диета с висока доза гъби шийтаке, имат и значително по-ниски нива на общи мазнини в организма и имат тенденция за натрупване на по-малко количество мазнини.

Учените стигат до заключението, че гъбите Шийтаке могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на телесна маса, натрупването на мазнини и плазмен триацилглицерол, когато се добавят към диета с високо съдържание на мазнини. Това насърчава усилията им да проведат изследвания върху хора, които са фокусирани върху ефикасността на гъбите Шийтаке за профилактика и лечение на затлъстяване и свързаните с него метаболитни нарушения.

2. Подсилват имунитета

Гъбите имат способността да стимулират имунната система и да се борят с много заболявания, като осигуряват важни витамини, минерали и ензими. Проучване от 2015 г., публикувано в списанието на Американския колеж по хранене, включва 52 здрави мъже и жени на възраст 21-41 години, и целта му е да определи дали гъбите Шийтаке могат да подобрят имунната система на човека. Проучването е включвало консумация на 5-10 грама гъби дневно.

Резултатите показват, че консумирането на гъбите подобрява функцията на клетките, подобрява чревния имунитет, както и намалява възпалителните процеси в организма.

3. Унищожават раковите клетки

Изследванията показват, че гъбите Шийтаке спомагат за борбата с раковите клетки, а ленитанинът в гъбите Шийтаке помага за лечение на хромозомни увреждания, причинени от противоракови лечения. Това предполага, че Шийтаке могат да се използват като потенциално натурално лечение на рак.

Проучване от 2006 г., публикувано в сп. Алтернативна и допълваща медицина, изследва потенциалните роли на фракция от етилацетат от гъби Шийтаке. Проучването включва две клетъчни култури от гръдни карциноми, една клетъчна култура от доброкачествени гръдни епителни клетки и две миеломни клетъчни култури. Резултатите показват, че гъбите Шийтаке успяват да инхибират растежа на туморните клетки със своята микохимична стойност.

4. Подобряват сърдечно-съдовото състояние

Гъбите Шийтаке съдържат стеролни съединения, които пречат на произвеждането на холестерол в черния дроб. Те съдържат и мощни фитонутриенти, които предотвратяват задържането на клетките по стените на кръвоносните съдове и за образуването на плаки, като поддържат нормално кръвно налягане и подобряват кръвообращението.

Проучване, проведено в Университета Тохоку в Япония, установява, че гъбите Шийтаке предотвратяват повишаване на кръвното налягане при хипертензивни плъхове. Консумацията на Шийтаке води и до намаляване на VLDL и HDL холестерол.

5. Имат противомикробни свойства

Проучване от 2011 г. в Университетския институт за зъболекарски услуги в Лондон на UCL Eastman изследва антимикробните ефекти на Шийтаке върху гингивита, предотвратимо заболяване, което представлява възпаление на венците поради натрупване на микробен биофилм в областта на венците. Ефективността на гъбите Шийтаке е сравнена с тази на активния компонент във водещ разтвор за уста, съдържащ хлорхексидин.

Общите бактериални числа, както и броят на осем ключови организма в оралната област, са изследвани след лечението. Резултатите показват, че екстрактът от Шийтаке е понижил броя на някои патогенни организми, без да се отразява на здравето, за разлика от хлорхексидина, който е повлиял върху всички организми.

6. Засилват мозъчната функция

Гъбите Шийтаке са чудесен източник на витамини от група B, които спомагат за поддържането на надбъбречната функция и превръщат хранителните вещества в използваема енергия. Те също така помагат за естествения баланс на хормоните и подобряване на концентрацията през деня.

Милиони хора имат недостиг на един или повече витамини от група B, което води до спад на енергията проблеми с бъбречните функции и замъглено мислене. Добавянето на гъбите Шийтаке към вашата диета може да предотврати недостига на витамини от група B.

7. Осигуряват витамин D

Въпреки че витамин D се получава най-добре от слънцето, гъбите Шийтаке също могат да осигурят известни количества от този основен витамин. Витамин D е важен за здравето на костите, както и за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, автоимунни заболявания и някои видове рак. Той е от жизненоважно значение за абсорбцията и метаболизма на калций и фосфор.

Достатъчното количество витамин  D спомага за регулиране и подпомагане на имунната система, поддържане на здравословно тегло, поддържане на мозъчната функция, намаляване на симптомите на астма, намаляване на риска от развитие на ревматоиден артрит при жените и намаляване на риска от развитие на множествена склероза. Гъбите, както дивата сьомга, суровите млечни продукти и яйцата, са най-полезните храни, богати на витамин D.

8. Подобряват здравето на кожата

Приемът на Селен с витамини А и Е може да помогне за намаляване появата на акне и белези. Сто грама гъби Шийтаке съдържат 5,7 милиграма селен, което е 8 процента от необходимия дневен прием. Това означава, че гъбите Шийтаке действат като естествено лечение против акне.

В свободно проучване, 29 пациенти получават 0,2 милиграма селен и 10 милиграма токоферил сукцинат за акне два пъти дневно, в продължение на шест до 12 седмици. След лечението пациентите са забелязали положителни резултати. Цинкът в гъбите Шийтаке също така засилва имунитета и намалява натрупването на дихидротестостерон, което ускорява процесите на възстановяване на кожата.

Харесайте нашата фейсбук страница и следете за нови интересни рецепти всеки ден.